Buitenmuren (zonder spouw) aan de binnenkant isoleren met montagekit?


In de afgelopen 35 jaar heb ik 3 huizen van voor 1950 bijna volledig gerenoveerd en een casco bedrijfspand afgebouwd. Afgelopen winter besloot ik – om energie te besparen – mijn ruime werkkamer op zolder van plaats te wisselen met het ‘gereedschapshok’ (kleinste kamertje) op de eerste verdieping zodat de zolder niet hoeft te worden verwarmd. Het klushok was de laatste ruimte die nog moest worden opgeknapt. Al klussende twitterde ik wat foto’s. En dan vooral van een buitenmuurtje rondom een raam aan de binnenkant isoleren. Omdat daar een radiator aan hangt was dat het meeste werk.

De reden dat de isolatie aan de binnenkant moest is simpel:

Een paar maanden nadat we een jaar of 6 geleden boekenkasten naast het raam in de woonkamer hadden gemaakt, liet ik een meneer langskomen om een offerte te maken voor spouwmuurisolatie. Die meneer was snel klaar: “Uhmmm mevrouw, deze muur heeft helemaal geen spouw. Het is een steensmuur” Leuk zo’n oude gevel met mooi metsel- en voegwerk. 21cm massieve stenen. Gelukkig heeft de achtergevel op de regenkant wel een spouw, maar daar zitten zo veel deuren en ramen (met HR++glas) in dat die vullen belachelijk veel geld per vierkante meter zou gaan kosten.

Een van de oudste bestanden op mijn computer is een pdf met warmtefoto’s (quickscan) van de gevel die op kosten van de gemeente in januari 2010 werd gemaakt. Toen er sneeuw op het dak lag. Deze foto’s waren de reden dat ik een meneer liet langskomen om piepschuimbolletjes in de spouw te laten spuiten (vooral achter de radiator onder het raam in de woonkamer…). En de reden ik na mijn werkkamer nu bezig ben met de voorgevel en zijmuur in de woonkamer zelf isoleren. Op een manier die relatief goedkoop is, geen geprik van glas- of steenwol oplevert (na 3 zolders isoleren wel klaar mee), weinig vieze rotzooi in huis geeft, super simpel is en veel minder tijd kost dan andere manieren.

Isoleren met piepschuim, gipsplaten en montagekit?

Omdat ik ook deze keer weer vorderingen op Twitter deel, kwamen er weer meerdere vragen over hoe ik het doe. Het antwoord: met 5cm dikke eps/piepschuimplaten, gipsplaten en montagekit. Huh, kan het zo simpel? Ja, het kan zo simpel. Het belangrijkste is dat je geen hekel hebt aan stofzuigen.

Ze isoleren spouwmuren toch ook met piepschuimbolletjes omdat die prima isoleren en ze hun vorm decennia lang behouden? De reden dat steenwol en glaswol veel bekender zijn is omdat die om een zolder met balken te isoleren veel makkelijker in de juiste vorm te ‘duwen’ zijn. En dus makkelijker passend te maken. Piepschuimplaten tegen elkaar aan van grond tot plafond tegen een gladde binnenmuur lijmen kan heel strak.

Waarom piepschuimplaten ipv steenwol of iets anders

Nadat ik erachter kwam dat het op deze manier kan, heb ik hiervoor gekozen omdat het makkelijker, fijner en sneller werkt, weinig ruimte kost, goedkoop is en – in tegenstelling tot wat je wellicht denkt – behoorlijk klimaatvriendelijk is. Want

  • Er is voor piepschuim maar 2% grondstof nodig. De rest is lucht.
  • Het is vochtbestendig, dus je hebt geen extra ‘dampremmende’ laag nodig (daarom alleen doen bij droge muren!).
  • Het is de enige manier waarbij je niet eerst een metalen of houten raamwerk hoeft te maken. De energie en grondstoffen die nodig zijn om die materialen en de bevestigingsschroeven daarvoor te maken bespaar je dus.
  • De plastic verpakking om piepschuimplaten kunnen veel dunner zijn dan die om rollen of platen glas/steenwol
  • Lees de rest van de voordelen maar even bij een fabrikant

Ik heb overigens voor de gevel gekozen voor 5cm piepschuim omdat ik maar kleine stukken muur rondom vrij grote ramen heb geïsoleerd. De werkkamer boven is klein en in de woonkamer hadden we aan beide kanten van het raam al boekenkasten gemaakt en die helemaal vol gelegd met boeken waardoor die ook isoleren (heel goed te voelen in de winter!).

Wil je weten hoe ik de isolatie aanbreng?

Het grootste nadeel is de lagere isolatiewaarde dan van (veel)duurdere materialen

In de ideale wereld heeft iedereen genoeg geld om in een C02-neutraal huis te wonen. Dat is ook wat de overheid, milieuorganisaties en isolatiebedrijven willen. Zo lang dat niet zo is, is alles wat je isoleert zodat je minder energie nodig hebt om jouw woning te verwarmen fijn. Heb jij het budget om zo goed mogelijk te isoleren met zo min mogelijk ruimteverlies? Resol, PIR en PUR isoleren beter, maar zijn ook meer werk en moeilijker zelf te plaatsen én (veel) duurder.

Isolatiewaardes (Rd-waardes) van verschillende isolatiematerialen volgens Milieu Centraal

Hoe ik verder ga met isoleren? De buitenmuur in de woonkamer (naast een brandgang) bestaat uit 3 delen: spouwmuur, steens en zelfs halfsteens. Een 10cm dikke muur van alleen een rijtje stenen dus (zucht). Afgelopen winter stond het ‘gezellig in de woonkamer 2e bureau’ tegen de halfsteens muur. Dat was onder het bureau goed te voelen. Als die muur veel vierkante meters was geweest had ik gekozen voor deze K17 Resolplaten die ook tegen de muur gelijmd kunnen worden. Ze zijn groot 2.60×1.20 m (3,12m2, zal ook wel flink wat wegen), veel duurder en moet je helaas per pallet met 12 platen kopen. Maar als ze eenmaal op de muur zitten, hebben ze een veel hogere isolatiewaarde dan de 2x5cm eps waar ik nu voor heb gekozen. Ook omdat die geen lange levertijd hebben.

Aan de achterkant van de radiator aan de gevel heb ik inmiddels HR radiatorfolie bevestigd met supermagneetjes, omdat dit nog beter werkt dan radiatorfolie op de muur. En eronder de 3 speedcomfort radiatorventilatortjes die ik een paar maanden geleden met een leuke korting op een beurs kocht. Afgelopen winter heb ik de temperatuur van de cv-ketel al aangepast. En als ik mezelf er eindelijk toe kan zetten me te verdiepen in technisch geneuzel, ga ik ook kijken of ik met de vorig najaar gekochte CV-inregelkit kan regelen dat de warmte optimaal wordt verdeeld. (Tenzij iemand dat wil uitzoeken, mij erbij wil helpen en als dank de kit wil lenen.)

De cv (met Tado) staat in elk geval tot 1 oktober uit nadat iemand op Twitter me eraan herinnerde dat het tijdens onze jeugd normaal was om die in april uit en in oktober weer aan te zetten. En dat werkt, want het gasverbruik (inductiekookplaten en quooker voor warm en kokend water in de keuken) is deze zomer veel lager dan vorige zomer.